La multi ani, doamna Florina Cercel!

28.01.2017

Florina Cercel este una dintre cele mai apreciate actrite de teatru si film din Romania si totodata una dintre preferatele publicului comercial gratie rolului pe care l-a interpretat in telenovelele "Inima de tigan" si "Regina".

In cei 41 de ani de cariera a interpretat peste 100 de roluri realizate cu farmec, talent si intr-o maniera speciala, care tradeaza o experienta bogata ce fascineaza si te impresioneaza.
De adolescenta era atrasa de teatru si film, ura stiintele exacte si se " prefacea " in liceu (" Mihai Eminescu" din Botosani ) in fata profesoarelor, cucerind entuziasmul, veselia si inima colegelor.

Este detinatoarea Premiului UNITER, pentru cea mai buna interpretare feminina / 1990 in realizarea rolului Vassa Jeleznova din " Vassa Jeleznova " de M.Gorki iar in 2002 primeste Premiul Ministerului Culturii si Cultelor pentru cea mai buna actrita a anului in rolul Anna Andreevna din piesa " Revizorul " de N.V. Gogol si primeste Ordinul National " Serviciul Credincios " in grad de Cavaler.A terminat Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, promatia 1964, clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea si Victor Moldovan si a fost repartizata la Teatrul Dramatic de Stat din Galati unde a stat doar un an si a debutat pe scena, cu rolurile :Ana Stambuliu / " Fii cuminte. Cristofor " de Aurel Baranga, Sonia / " Mitica Popescu " de Camil Petrescu si Veta / " O noapte furtunoasa " de I.L.Caragiale. In 1965 se muta la Teatrul National din Timisoara, unde va interpreta multe roluri importante, castigand admiratia publicului si va lucra pana-n 1973. Din acest an castiga prin concurs un loc la Tetrul National din Bucuresti unde activeaza si acum, interpretand in stagiunea 2009 - 2010 roluri in trei piese ;" Inima de caine " de M.Bulgakov, Zerline din " Camerista " de Hermann Broch si in " istoria comunismului povestita pentru bolnavii mintal " de M. Visniec.A filmat si pentru televiziune atat inainte de 1989 si in prezent in telenovelele / serialele realizate de trustul Pro, marca Promance : Spania, o tiganca puternica , cu multe griji casnice dar plina de umor in " Inima de tigan" si " Regina " si Aretia Belciugesco, o patroana de bordel " Aniela ".

Actrita nu a avut o viata usoara, destinul ei fiind presarat cu lovituri dure... Cea mai mare a fost, de departe, pierderea primului ei sot, un medic cunoscut. S-a indragostit de el la prima vedere, iar dupa doar un an s-au casatorit. Din nefericire insa, barbatul, desi nu fumase niciodata, s-a imbolnavit de cancer branhopulmonar si a trecut in nefiinta mult prea devreme, lasand in urma o vaduva de doar 28 de ani.

Cu emoţie mărturisea: "Lumea s-a schimbat din cauza internetului şi a devenit extrem de însingurată. De fapt, aceşti oameni nu-şi dau seama că viaţa lor devine din ce în ce mai pustie, din ce în ce mai singură, pentru că o informaţie scrisă şi citită nu ţine loc de trăire. Una e să citeşti, când într-un fel simţi emoţia, parcurgând rândurile acelea, şi alta e să vezi pe internet o sumară caracterizare a personajelor. Generaţia mea a prins o perioadă fenomenală din multe puncte de vedere, cu toate că exista cenzură. Dar eram o uriaşă familie unită, care reuşea să transforme şi să demonteze orice intenţie a cenzurii, iar publicul era alături de noi. Am jucat alături de magnifici actori, de la care am furat meserie cât am putut. Obrăznicia mediocrităţii atinge uneori cote halucinante. Cred în rolul elitelor. Sunt foarte dezamăgită de vremurile astea, dincolo de politică şi dincolo de sărăcie. Îmi judec stările prin prisma profesiei, pentru că să joc e rostul meu pe pământ. Şi sunt fericită că am jucat peste 100 de roluri memorabile. De fiecare dată când am avut cele mai grele şi aparent de netrecut momente personale, s-a întâmplat ceva pe scenă care m-a ajutat să renasc".

Acum o puteţi admira în noua premieră a Teatrului Nottara, Familie de artişti, de Kado Kostzer și Alfredo Arias, în regia lui Alexander Hausvater, programată joi, 26 ianuarie, la ora 19:00, la Sala Horia Lovinescu.

Florina Cercel, Victoria Cociaș, Gavril Pătru, Ada Navrot, Crenguţa Hariton, Ioana Calota, Ion Haiduc, Alexandru Mike Gheorghiu, Ghighi Eftimie, Daniela Tocari, Raluca Juganaru Grosu alcătuiesc distribuția unui spectacol emoţionant, plin de umor şi tandreţe, despre viaţa ca artă.

LA MULTI ANI!!!